Hrvatska knjižnica za slijepe

sivi logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Događanja

2017.

Dedek

18. siječnja u 17 sati u Hrvatskoj knjižnici za slijepe Kristian Novak

S velikim uzbuđenjem najavljujemo gostovanje književnika Kristiana Novaka u našoj knjižnici. Dijelite informaciju, pozovite prijatelje i sve koji vole književnost. U međuvremenu čitajmo njegove romane. Za korisnike Hrvatske knjižnice za slijepe "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" su dostupni za preuzimanje u zvučnom obliku, a majstorski ih je pročitala glumica Mirjana Sinožić.

 

 

19. prosinac u 17 sati u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, Šenoina 34/1

Studenti Muzičke akademije, pod mentorstvom Vlatke Peljhan, poklanjaju Hrvatskoj knjižnici za slijepe koncert. Na programu su
Sergej Rahmanjinov, Elegični trio i Wolfgang Amadeus Mozart, Kvintet za klarinet i gudački kvartet K581. Glazbena_akademija

Dva ansambla studenata Muzičke akademije u Zagrebu čine neki od najboljih studenata te institucije. Osvajači su nagrada na solističkim i natjecanjima komorne glazbe i solisti uz orkestre, ali prije svega veliki zaljubljenici u komornu glazbu, kojoj s velikim zadovoljstvom i znatiželjom posvećujudužno vrijeme sa studiranje i pripremu. Kao istinskim ljubiteljima ove vrste muziciranja, želja im je da komorna glazba na ovaj ili onaj način trajno ostane dijelom njihova profesionalnog života. S radošću će vam predstaviti rezultat svojeg istraživanja ovih partitura.

Izvođači: Marko Biškup, klavir / Jeremija Bundalo, violina / Emanuel Pavon, violončelo / Emma Štern, klarinet / Zvonimir Krpan, violina / Marija Bašić, violina / Tajana Škorić, viola / Iva Ilakovac, violončelo

28.11. 2017. u 17 sati, Planet Zemlja i život

Predavač, Nebojša Subanović, znanstvenik i meteorolog
Od  tri obećavajuća kandidata u  nastanjivoj zoni Sunčevog sustava, samo je Zemlja imala sreću da se na njoj razvije složeni oblik  života. Koje je to ključne elemente Zemlja zadovoljila da se na njoj mogao razviti i održati složeni oblik života ?  Kako je zemljina atmosfera utjecala na razvoj života i kako je život na Zemlji utjecao na razvoj njene atmosfere Što to Zemlja ima, a Mars i Venera nemaju ?

Subanovic

Nebojša Subanović, znanstvenik i meteorolog, ispričao nam je priču o Zemlji i svim njenim fazama, od jaslica do srednje škole:) Tajna života na Zemlji je privukla publiku koja je imala brojna pitanja tako da se nakon izlaganja razvila solidna diskusija. Po svemu sudeći, gost predavač će nam doći opet s nekom srodnom temom.

 

14.11. 2017. u 17 sati TRIBINA HRVATSKO-HISPANSKOG DRUŠTVA
MOJA LUTANJA JUŽNOM AMERIKOM PREDAVAČ: SILVA JURIŠA

hispano

04.11. 2017. u 11 sati, Kviz – natjecanje
Voditelj i autor kviza Mario Kovač

kviz

26.10.  u 17 sati  Promocija knjige  „ 25 godina poslije – Diploma za smrt „ Zoran Bručić
Autor je  dva  uspješna romana, Diploma za smrt i Divljač .Prema romanu, Diploma za smrt,  snimljen je cjelovečernji igrani film i TV serija,a nastavak „ 25 godina poslije – Diplome za smrt,  tema je  događanja . Zoran Bručić je uspješan producent, glazbenik i skladatelj.

brucic

16. listopada 2017.

Danijela Marušić, Ivana Vinko i Gordana Raguž- Vodenac,  održale su radionicu učenicima  3. a razreda Osnovne škole Josip Račić,  razrednica Dragana Rakonca.

posjet_skoli

 

16.10.2017.u 16,00 sati otvorenje izložbe „Gogine taktilne slikovnice“
Izlažu se radovi naše kolegice Gordane Raguž- Vodenac  nastali  80-tih godina prošlog stoljeća.Ovo je prilika da pogledamo sa koliko ljubavi i talenta su nastale prekrasne taktilne slikovnice namijenjene slijepoj djeci.

Goga1

Goga2

 

17.10.2017. u 17,00 sati promocija zvučne knjige „Šale su ostale kod kuće“

Jeste li čitali Nuhanovićeve putopisne priče o zemljama bivšeg SSSR-a? Duhovite su, tople i na nepretenciozan način govore zapravo o mnogim stvarima. Autor dolazi u goste 17. listopada u 17 sati pričati s nama o putovanju i pisanju. Dođite! Knjiga "Šale su ostale kod kuće", koju je u studiju za naše korisnike pročitao sam autor, dostupna je za preuzimanje.

Nuhanovic

 

09.10. u 17 sati, održati će se promocija  knjige, UDAHNUTI SVJETLA POZORNICE,
Metodologija kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama
autora Maria Kovača
Nakladnik : Hrvatski centar ITI

Kovac_Mario

OTPAD NIJE SMEĆE“
U prostorijama knjižnice postavljena je retrospektivna izložba  radova djece iz DV Siget (skupina „MEDVJEDIĆI“),odgajatelj Sandra Helbet Kocijan.Radovi su na recikliranom papiru od otpadnih i prirodnih materijala.Izložba je otvorena do 15.10.2017.

Siget

 

12.09.2017.u 17 sati Stjepan Bahert i Darko Žubrinić, Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture. Opširnije

glagoljica

 

23. 05.  2017. u 17 sati  predavanje pod naslovom „ Andrija Mohorovičić, utemeljitelj hrvatske geofizike – 160. obljetnica rođenja“, predavač , prof. dr. sc. Marijan Herak, Geofizički odsjek Prirodoslovno – matematičkog  fakulteta u Zagrebu. Andrija_Mohorovcic

 

08.svibnja 2017. u 15:00 h „Svijet dodira Kristine Krsnik".

Program su pripremile;  Ružica Rašpolić i Anita Matković.

 1.LUTKICA NA DAR: Marija  i Paola  (predškolci)
2.SUNČANE ZRAKE I MEDVJEĐI PLES: klavir četveroručno (Lea Lučić  i prof.       Ruzica Rašpolić )
3.CLIMB EV'RY MOUNTAIN(Božica Pandžić)
4.LOVE ME LIKE YOU DO (Božica Pandžić, Josip Đuzel i Noa Pečevski)

izlozba_krsnik

03.05. u 12 sati u auli Knjižnice Filozofskog fakulteta

Hrvatska knjižnica za slijepe i  Knjižnica Filozofskog fakulteta otvaraju izložbu
HRVATSKA KNJIŽNICA ZA SLIJEPE -PROŠLOST I SADAŠNJOST .

filozofski_izlozba

 

U petak, 21. travnja u 17 sati, Hrvatska knjižnica za slijepe vas poziva na matineju u Noći knjige. Pjesničku matineju posvetili smo velikom portugalskom književniku Fernandu Pessoi. O njegovom životu i djelu govorit će Kristina Černjul, studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja će također čitati stihove u izvorniku. Prevedene Pessoine stihove govorit će naš novi spiker, pjesnik i prozaik, Bogdan Arnautović. Na brajici će čitati Ivana Vinko, bibliotekarka, brajičarka itd. Na gitari je s nama dragi gost, Predrag Krajnović. Dođite nam, mi smo uvertira za sve što vas čeka u produženoj Noći knjige:) Uostalom, Pessou se ne propušta tek tako.

 

18.travnja u 17,00 Kalman Žiha-U bespuću Himalaje

Hrvatska knjižnica za slijepe vas poziva na predavanje prof. Kalmana Žihe. U svojoj knjizi "Do posljednjeg sloja", koja se upravo kod nas snima, autor je opisao preživljavanje u bespuću Himalaje.
"Poslije nesreće na Pisang Peaku o čemu je riječ u ovim zapisima, nakratko sam zastao, a potom nastavio dalje i drugačije bez gorčine i žala za prošlošću. Zapisao sam iskustva duboko usađenog poriva za preživljavanjem prije nego što bi izblijedjela iz sjećanja, ili još gore, prije nego što bi, varljiva, poprimila naznake pretjerivanja.“

 

Utorak, 28. ožujak u 17 sati, KONCERT STUDENATA MUZIČKE AKADEMIJE
Zaista smo uživali u prekrasnom muzičkom doživljaju i toplom, sunčanom poslijepodnevu u knjižnici. Puno hvala Muzičkoj akademiji na ovom daru, a posebno profesorici Vlatki Peljhan i njenim studentima odnosno studenticama. Na programu su bili Joseph Haydn, Gudački kvartet op. 20 br. 4, i Darius Milhaud, Suita za violinu, klarinet i klavir. Svi su stolci bili popunjeni, a sa zadovoljstvom smo u publici pronašli i nekoliko novih lica. Fotografirao je Davor Rozić.

Koncert_studenti

25.03. Državno natjecanje u brzom i izražajnom čitanju Brailleovog pisma

Pobjednici natjecanja u brajici
Hrvatska knjižnica za slijepe·25. ožujka 2017
Rezultati 9. Državnog natjecanja u brzom i izražajnom čitanju brajice, onako ugrubo, su...
UČENICI:
1. Kristina Krsnik
2. Tea Rakić
3. Goran Parać
UTJEŠNA odnosno POTICAJNA (kako je to pripomenuo prof. Pažin): Josip Đuzel
ODRASLI:
1. Ella Barišić
2. Ivana Vinko
3. Nikola Rundek
UTJEŠNA/POTICAJNA: Maja Vukadinović
KATEGORIJA BRAJEV REDAK:
1. Ivana Vinko
2. Nikola Rundek
3. Ella Barišić
Hvala svima na sudjelovanju i suradnji, tati Rakiću i tvrtki Filir d.o.o. na donacijama, Ljerki Dinjar na golemoj organizaciji i Ljerki Turkalj na pripremi tekstova. Čitajmo i pišimo što više!

brajica_natjecanje

 

14.03. 2017. u 15 sati  Otvorenje izložbe „ KREATIVNA RADIONICA „ Udruge slijepih Primorsko – goranske županije

Psi


U utorak, 14.03. 2017. u 15 sati, pridružite nam se na otvorenju izložbe kreativaca iz Udruge slijepih Primorsko – goranske županije.
Duborez, keramika, kaširani papir, glina, gips, svila, papir, heklanje i kukičanje, poezija i proza...umjetnički izraz ne prepoznaje granice.
U programu otvoranja izložbe sudjelovat će učenici Centra "Vinko Bek" sa zanimljivim glazbeno-dramskim programom.
Izložbu možete pogledati do 14. travnja.Rijeka_izlozba

 

07.03. u 17 sati BIBLIJSKA MEDICINA  

Predavač je, Slavica Dodig, autorica istoimene knjige koja je upravo snimljena i na raspolaganju vam je u fondu naše knjižnice.
Veselimo se vašem dolasku.

Dodig

 

21. 02. 2017.  u 17 sati Biblioterapija
Prof. Ivana Bašić održala je odlično predavanje o tome kako nam čitanje i druženje s knjigama poboljšava kvalitetu života i pomaže nam postati najboljom verzijom nas samih. Ako itko zna da je tome tako, onda su to naši članovi. Posjećenost je bila velika, došli su i članovi iz Siska i neki koje inače rijetko viđamo na događanjima. Sve u svemu, ovo je bio pun pogodak i nekako se nadamo da je to tek početak jedne lijepe priče. Fotografije je napravio Davor Rozić, ponovno objektivom uhvativši autentičnost sudionika i atmosfere.

Biblioterapija

 

17.01.2017. U 17 SATI
U  knjižnici gostuje MILKA BABOVIĆ doajen hrvatskog novinarstva ,  TV – komentatorica i bivša atletičarka.

Milka_Babovic

 

 

 

 

Arhiva događanja

Izaberite godinu:

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

2012.

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019.