Hrvatska knjižnica za slijepe

sivi logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivana Brlić Mažuranić i 100. rođendan Šegrta Hlapića – gošća: književnica Sanja Lovrenčić

 

Hlapic1 Hlapic2

Ivana Brlić Mažuranić bila je prevelika za jedno maleno i kratko poslijepodnevno druženje ali pokušali smo na svoj način uhvatiti odsjaj jedne posebne figure hrvatske književnosti.
22. listopada u Hrvatskoj knjižnici za slijepe osnovnoškolci iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ , pod umjetničkim vodstvom Anite Matković, razigrano su izveli ulomak iz Šegrta Hlapića. Kao predložak je poslužio originalan tekst „Šest konaka šegrta Hlapića“, kojeg je prema svom romanu dramatizirala sama autorica. Na taj smo način proslavili sto godina „Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića“, jer prvo se izdanje tog dječjeg romana pojavilo 1913. godine.  
Antun Kovač je tom prilikom knjižnici uručio zvučno izdanje Hlapića na esperantu da bi se nakon toga posvetili ne toliko predavanju, koliko razgovoru, s našom književnicom  i prevoditeljicom, Sanjom Lovrenčić. Sanja Lovrenčić plodna je, marljiva i nagrađivana autorica romana, pripovjedaka za odrasle i za djecu, te poezije. Između ostalog, napisala je knjigu „U potrazi za Ivanom“, koju možete posuditi u Knjižnici u zvučnom formatu.
Razgovor sa Sanjom Lovrenčić u cijelosti možete poslušati kao prilog 11. broju zvučnog časopisa Znanost i umjetnost.