Hrvatska knjižnica za slijepe

sivi logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otvorenje izložbe  LUTKE, lutkarice Anice Kraljević  iz  Udruge Pjetlić Zlatokrijestić

 

Lutke01 Lutke02

Lutke03 Lutke04

Lutke05 Lutke06

 

Lutke su namijenjene scenskom odgoju djece, a služe kao didaktička igračka u ruci djeteta ili pak kao didaktičko sredstvo i pomagalo u ruci odgojitelja ili nastavnika u školi.
Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovat će učenici osnovne škole Centra za odgoj i obrazovanje slijepih  „Vinko Bek“ sa svojim nastavnicima i odgojiteljima te djeca mlađe osnovnoškolske dobi koja se školuju u integraciji.

Tom prigodom, Hela Čičko, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnica grada Zagreba uručila je na poklon po jedan primjerak  taktilne slikovnice „Putovanje mace Lile“ Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.
Slikovnica je izrađena ručno i u potpunosti prema međunarodnim smjernicama za izradu taktilnih slikovnica (Typhlo & Tactus Guidelines for making tactile books), a  u okviru projekta za poticanje čitanja i društvenu integraciju djece sa smetnjama u razvoju i mladih s invaliditetom „Knjižnica širom otvorenih vrata“.
Ilustracije su u taktilnim slikovnicama reljefne i izvedene u različitim tehnikama, dok je tekst otisnut  Brailleovom abecedom i na uvećanom crnom tisku.
Taktilne slikovnice namijenjene su svoj djeci, a osobito slijepima i visoko slabovidnima.