Hrvatska knjižnica za slijepe

sivi logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAN RUŽIČASTE VRPCE U HRVATSKOJ  KNJIŽNICI ZA SLIJEPE

Ruzicasta01 Ruzicasta02

Ruzicasta03 Ruzicasta04

Ruzicasta05 Ruzicasta06
Listopad je mjesec kada se tradicionalno u Hrvatskoj obilježava DAN RUŽIČASTE VRPCE. Ovoj  humanitarnoj  akciji od ove godine  pridružuje se i Hrvatska knjižnica za slijepe,  promocijom knjige, ŽENA S RUŽIČASTOM VRPCOM,  Vesne Andrijević  Matovac, na Braileovom pismu i u zvučnom izdanju.Knjiga  je mnoge ganula, ali i pokrenula sustav i niz aktivnosti  prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i rehabilitacije žena oboljelih od raka dojke. Vesna Andrijević  Matovac  napisala je inspirativnu  priču o borbi sa zloćudnom bolesti i tromim zdravstvenim sustavom, te postala uzor mnogim ženama. Njezina nepresušna energija ogleda se u riječima punim optimizma.
Knjiga je prijepisom na Brailleovo pismo i zvučnim izdanjem postala dostupna  osobama oštećenog vida, što je velik korak za samostalnost i aktivnu brigu o vlastitom zdravlju slijepih i slabovidnih žena.  Inicijative poput ove, slijepe i slabovidne osobe uključuju se u sve društvene sfere te doprinose zdravoj  zajednici.Dostupnost čitanja i preslušavanja literature na njima dostupnom mediju je primarni zadatak Hrvatske knjižnice za slijepe, stoga promocija knjige , ŽENA S RUŽIČASTOM VRPCOM,  predstavlja izniman događaj.
Na predstavljanju knjige sudjelovali su :
Koraljka Penavin, urednica knjige
Paula Bobanović, scenaristica dokumentarnog filama, Vidimo se za godinu dana
Mr.sc. Ljerka Eljuga dr. med.
Prof. dr. sc Boris Brkljačić
Ljiljana Vukota, predstavnica Udruge SVE ZA NJU, voditeljica Centra za psihološku pomoć
Dr. Ivana Portolan Pajić, predstavnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, voditeljica Odsjeka za promicanje zdravlja
Damir Hoyka, fotograf